Europa’s grootste caravanmakelaar

Wanneer is het tijd om je caravanbanden te vervangen?

Geplaatst in Caravaninformatie Donderdag 14 November

Bij het inspecteren van je caravan is het cruciaal om ook de staat van de banden te bekijken. We willen enkele belangrijke punten met je delen die we vaak tegenkomen bij reparaties. Hoewel veel mensen zich vooral richten op het bandenprofiel, zijn er andere aspecten om op te letten. Op elke band staat een DOT-code, waaruit je de leeftijd en specificaties zoals de juiste luchtdruk kunt aflezen.

 

 

Slijtage en vervanging:

Het is van essentieel belang om haarscheuren in de zijkant en het profiel van de band te controleren, evenals eventuele oneffenheden. Zelfs kleine haarscheurtjes kunnen leiden tot een klapband.

Caravanbanden slijten over het algemeen niet snel, tenzij er iets mis is met de as van de caravan, bijvoorbeeld door een botsing tegen een stoeprand. Als de as scheef staat, zal de band ongelijkmatig slijten en snel verslijten.

Leeftijd en uitdroging:

Het grootste gevaar voor caravanbanden is niet zozeer slijtage, maar uitdroging. Na ongeveer 6 jaar drogen de weekmakers in de band uit, waardoor kleine scheurtjes kunnen ontstaan. Dit verhoogt het risico op een klapband aanzienlijk, met ernstige gevolgen. Daarom adviseren ANWB en BOVAG om de banden elke 6 jaar te vervangen.

Hoe controleer je de leeftijd van je banden?

Elke band heeft een DOT-code waarin de productiedatum staat vermeld. Van de laatste vier cijfers geven de eerste twee cijfers de productieweek aan en de laatste twee cijfers het productiejaar.

Bandenspanning en onderhoud:

Naast de leeftijd van de banden is ook de bandenspanning van groot belang. Controleer regelmatig de spanning, omdat een te zachte band kan leiden tot oververhitting en een klapband. Het juiste onderhoud van je banden verkleint niet alleen het risico op ongelukken, maar verlengt ook de levensduur van je banden en verbetert het brandstofverbruik.

Conclusie:

Door regelmatig je banden te inspecteren en op tijd te vervangen, kun je veilig en zorgeloos genieten van je kampeervakanties.

Hulp nodig?

Neem contact op

2019 © Motorhome Depot NL. Alle rechten voorbehouden

Powered by TDG Digital | 2019

MotorhomeDepot.com is a trading name of Leisure Vehicle Franchising Ltd. a company registered in England under registration number 09364752.