Europa’s grootste caravanmakelaar

Caravan verkopen? Laat je niet oplichten!

Geplaatst in Caravaninformatie Donderdag 14 November

We horen het steeds vaker: fraudeurs en andere criminelen hebben de caravaneigenaar als doelgroep ontdekt. De misdrijven variëren van het simpelweg wegrijden tot slimme financiële trucs waarbij de rekening van de verkoper geplunderd wordt. Wie zijn caravan te koop zet online staat bij fraudeurs onmiddellijk in de schijnwerpers als potentieel slachtoffer.

Caravaneigenaren die hun caravan particulier willen verkopen, maken zich er vooral zorgen over dat de betaling uiteindelijk niet echt blijkt te zijn. Ze maken zich ook vaak zorgen over het moment van de overdracht van de sleutels. Ook de koper maakt zich daar zorgen over. Wat is de juiste volgorde: de RDW overschrijving, het overmaken van het geld of het overhandigen van de sleutels?

Hoewel dit terechte zorgen zijn, komen er steeds vaker veel listigere vormen van oplichting voor bij de particuliere verkoop van caravans. Misdaden waar je je als particulier vaak niet tegen kan beschermen. Daarom komen diverse organisaties met adviezen om criminaliteit tegen te gaan. Omdat bij alle grote verkopen vaak valse overschrijvingen voorkomen, heeft de Nederlandse Bank de regels aangescherpt. Die regels gelden ook voor de particuliere caravanverkoopmarkt. Sinds 13 januari 2018 mag een bedrijf alleen een betaling van de koper naar de verkoper faciliteren als zij beschikken over een vergunning van De Nederlandse Bank.

Het blijft oppassen met het particulier te koop aanbieden van een caravan: gerede kans dat een koper zich meldt, die de vraagprijs wil betalen. Hij is op dit moment niet in het land, maar wil wel vast betalen en dan de caravan later ophalen. Uiteraard heeft hij daar wel wat bankgegevens voor nodig, logisch toch! Of niet? ”

Bovenstaande truc lijkt een makkelijke om je tegen te beschermen als je hem eenmaal herkent. Helaas is het enige wat zeker is, dat zodra deze methode niet meer werkt, criminelen met een nieuwe truc komen. Weer zullen er eerst slachtoffers vallen, voordat verkopers zich tegen de nieuwste truc weten te beschermen.

Veilig verkopen via Notarieel Betalen
Bovenstaande zorgen en risico’s kan Caravan Depot wegnemen door een veilige betaling voor koper en verkoper te garanderen: alle betalingen verlopen via een stichting derdengelden onder notarieel toezicht. Daardoor zijn de financiële aspecten van de verkoop van de caravan net zo veilig als bij de verkoop van een huis.

Een extra veiligheid is ingebouwd doordat de stichting derdengelden wordt bestuurd door meerdere notarissen. Zij zijn bij wet onafhankelijk en vallen onder de Notariswet. Door gebruik te maken van blockchaintechnologie is het zelfs voor een notaris onmogelijk om misbruik te maken van de door de stichting beheerde gelden.

Voor wie meer informatie wil, leggen we dit systeem op de website van Caravan Depot duidelijk uit onder de kop ‘veilig betalen’.

Hulp nodig?

Neem contact op

2019 © Motorhome Depot NL. Alle rechten voorbehouden

Powered by TDG Digital | 2019

MotorhomeDepot.com is a trading name of Leisure Vehicle Franchising Ltd. a company registered in England under registration number 09364752.